teman

Monday, 20 February 2012

9 Soalan Manusia Di Jawab Oleh Al Quran

Sejauh mana diri kita diuji...? Lepas solat isya atau sebalum tidur, duduk diam2 5 minit, pejam mata dan fikirkan apa yang telah kita lakukan dan apa yang telah berlaku pada kita...

Soalan pertama : Kenapa aku diuji?
Quran menjawab : “Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan saja
mengatakan , kami telah beriman, sedangkan mereka tidak diuji? Dan sesungguhnya Kami telah menguji orang-orang yang sebelum mereka , maka sesungguhnya Allah mengetahui orang-orang yang benar , dan sesungguhnya Dia mengetahui orang-orang yang berdusta.” (Surah al-Ankabut ayat 2-3).

Soalan kedua : Kenapa aku tak dapat apa yang aku idam-idamkan?
Quran menjawab : “Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu , padahal ia amat buruk bagimu. Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui”.
(Surah al-Baqarah ayat 216)

Soalan ketiga : Kenapa ujian seberat ini?
Quran menjawab : “Allah tidak membebani seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya”. (Surah al-Baqarah ayat 286)

Soalan keempat : Kenapa kita rasa kecewa?
Quran menjawab : “Janganlah kamu bersikap lemah , dan janganlah pula kamu bersedih hati , padahal kamulah orang-orang yang paling tinggi darjatnya , jika kamu orang-orang yang beriman”. (Surah Ali Imran ayat 139)

Soalan kelima : Bagaimana harus aku menghadapi kesusahan ini?
Quran menjawab : “Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan jalan sabar dan mengerjakan solat , dan sesungguhnya solat itu amat berat kecuali bagi orang-orang yang khusyuk”. (Surah al-Baqarah ayat 45)

Soalan keenam : Kepada siapa aku berharap?
Quran menjawab : “Cukuplah Allah bagiku , tidak ada Tuhan selain daripada-Nya. Hanya kepada-Nya aku bertawakal”. (Surah at-Taubah ayat 129)

Soalan ketujuh : Apa yang aku dapat daripada semua ujian ini?
Quran menjawab : “Sesungguhnya Allah telah membeli daripada orang-orang mukmin , diri dan harta mereka dengan memberikan syurga untuk mereka”.
(Surah at-Taubah ayat 111)

Soalan kelapan : Aku tak tahan dengan ujian ini!
Quran menjawab : “…dan janganlah kamu ber putus asa daripada rahmat Allah. Sesungguhnya tiada berputus asa daripada rahmat Allah melainkan kaum yang kafir”. (Surah Yusuf ayat 12)

Soalan kesembilan : Sampai bila aku akan merana begini?
Quran menjawab : “Kerana sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan. Sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan”. (Surah al-Insyirah ayat 5-6)

Firman Allah maksudnya : “Tiada suatu bencana pun yang menimpa di bumi dan (tidak pula) pada dirimu sendiri melainkan telah tertulis dalam kitab (loh mahfuz) sebelum Kami menciptakannya. Sesungguhnya yang demikian itu adalah mudah bagi Allah “. (Surah Al-Hadid ayat 22)

No comments:

Post a Comment